TRAFİK KAZALARI SEBEBİYLE ARAÇLARDA OLUŞAN DEĞER KAYBI

Güncel

Ulaşım araçları günlük hayatımızın bir parçası haline gelmekle birlikte trafiğe kayıtlı araç sayısı da bu meyanda her geçen gün artmaktadır. 2023 yılı Ocak ayı itibarıyla trafiğe kayıtlı araç sayısı 26 milyon 482 bin 847 ‘ ye ulaşmıştır. Araç sayısının yoğun olduğu ülkemizde, trafik kazaları da ne yazık ki her geçen gün artış göstermektedir. Bu kazalar neticesinde can kayıpları yaşanmakta, ciddi yaralanmalar meydana gelmektedir.  Tabiidir ki, bu kazaların bir neticesi de araçlar üzerinde meydana maddi hasarlardır.

Bugünkü yazımızda , araçlar üzerinde meydana gelen değer kayıplarını ve bu değer kayıpları akabinde izlenmesi gereken süreci ele alacağız. 

ARAÇ DEĞER KAYBI

Araç değer kaybı , trafik kazası neticesinde maddi zarar gören aracın tamiratı akabinde aracın ikinci el piyasasındaki rayicinin düşmesi sonucunda araç sahibinin uğramış olduğu zararı nitelendirmektedir. Zira kaza sonrasında araç sahibi, aracını,  aynı model ve markaya sahip diğer araçlardan daha düşük fiyattan satabilecektir, ki bu durum araç sahibinin zarara uğraması anlamına gelmektedir.  

DEĞER KAYBININ TALEP EDİLEBİLMESİNİN ŞARTLARI

Aşağıdaki şartların bulunması halinde araç değer kaybı tazminatının ifası amacıyla gerekli başvurular yapılabilmektedir.

1-İki araç arasında meydana gelen bir trafik kazasının mevcudiyeti,

2-Kazada %100 kusurlu olunmaması,

Bu şart dahilinde, meydana gelen kazada %75, %50, %25 kusurlu olunması ve kusurlu olunmaması hallerinde araç değer kaybı talebinde bulunulması mümkündür.

3-Kaza neticesinde, araçta hasar oluşması ve ilgili hasarın onarılması,

4-Kaza tarihinin üzerinden 2 yıl geçmemiş olması,

5-Kaza neticesinde, aracın hasar alan bölgesinin daha evvel geçirilen bir kaza sonucunda hasar almamış olması.

ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATINA İLİŞKİN BAŞVURU SÜRECİ

Karayolları Trafik Kanunu’nun 97’inci maddesi doğrultusunda zarar gören taraf, zorunlu mali sorumluluk sigortasında belirtilen sınırlar dahilinde dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta şirketine yazılı başvuruda bulunmalıdır. Sigorta şirketinin başvuru tarihinden itibaren 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya sigorta şirketince başvuruya olumsuz bir cevap verilmesi hallerinde, zarar gören, 5684 sayılı Kanun kapsamında Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurabilir ya da hukuk mahkemelerinde tazminat davası açabilir.

Sigorta şirketine yapılacak başvurularda, talep başvuru dilekçesinin ekine şu belgelerin eklenmesi gerekmektedir :

1-Kaza tespit tutanağı, varsa görgü tespit tutanağı ve ifade tutanakları,

2-Değer kaybına uğrayan araca ilişkin ruhsat fotoğrafı, mağdurun ehliyetinin fotoğrafı,

3-Aracın hasarlı fotoğrafları,

4-Talep vekaleten yapılıyorsa vekaletname örneği,

5-Mağdur araç sahibinin banka hesap bilgileri,

6-Zorunlu olmamakla birlikte alınmış ise eksper raporu.

Yukarıda da izah edildiği üzere, yapılan başvuru akabinde sigorta şirketi başvuru tarihinden itibaren 15 gün içerisinde başvuruya yazılı olarak cevap vermez veya sigorta şirketince olumsuz bir cevap verilirse sigorta tahkim komisyonuna başvuru yapılabilir.

Sigortacılık Kanunu’nun 30. Maddesine göre ve 28.02.2023 tarihli değişiklikle , Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurusu yapılan 15.000,00 TL’nin altındaki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararları kesindir. 15.000,00 TL ve daha üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararlarına karşı Sigorta Tahkim Komisyonu’na itirazda bulunulabilir. Sigorta Tahkim Komisyonuna yapılan itirazlar neticesinde 238.731,00 TL’nin altındaki uyuşmazlıklar hakkında verilen itiraz hakem heyeti kararları kesinlik arz etmektedir. Sigorta Tahkim Komisyonuna yapılan 238.731,00 TL üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında itiraz üzerine verilen hakem kararları için de temyiz yoluna gidilebilir.

Öte yandan mağdur araç sahipleri, Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurmak yerine doğrudan hukuk mahkemelerinde tazminat davası açma imkanına da sahiptir.

Av.Ali SÖNMEZ

Sönmez Hukuk Bürosu!

Bize ulaşabilirsiniz!

http://sonmezhukukburosu.com.tr/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.